Aksaray Üniversitesi
Teknoloji Transfer Ofisi Kordinatörlüğü
Süreçler

Sınai Mülkiyet Kanununun 113 ve 114. maddeleri ve Aksaray Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesinin 6. maddesi gereğince personelimiz herhangi bir buluş yapmış ise Koordinatörlüğümüze bildirmesi gerekmektedir.

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 113: Çalışanın, bir işletme veya kamu idaresinde yükümlü olduğu faaliyeti gereği gerçekleştirdiği ya da büyük ölçüde işletme veya kamu idaresinin deneyim ve çalışmalarına dayanarak, iş ilişkisi sırasında yaptığı buluş, hizmet buluşudur.

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 114: Çalışan, bir hizmet buluşu yaptığında, bu buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeksizin işverene bildirmekle yükümlüdür. Buluş birden çok çalışan tarafından gerçekleştirilmişse, bu bildirim birlikte yapılabilir.

Aksaray Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi 6. Madde: Üniversitede yapılan bilimsel çalışma ve araştırmalar sonucu gerçekleştirilen buluşlar, buluşçu tarafından geciktirilmeksizin ve yazılı olarak TTO’ya bildirilir.

 

Süreç Adımları aşağıda verilmiştir:

- Üniversitede yapılan bilimsel çalışma ve araştırmalar sonucu gerçekleştirilen buluşlar, buluşçu tarafından geciktirilmeksizin ve yazılı olarak TTO’ya bildirilir.

- Buluş bildiriminde; Buluş Bildirim Formu doldurularak buluşun konusu, teknik problem, bu problemin çözümü ve buluşun nasıl gerçekleştirilmiş olduğu açıklanır. Buluşun daha iyi - açıklanması bakımından varsa gerekli diğer bilgi, belge ve görseller de buluş bildirimine eklenir.

- Buluş, birden çok kişi tarafından gerçekleştirilmiş ise, buluş bildirimi birlikte yapılabilir. Yapılacak bildirimde buluş sahiplerinin adları ve buluş üzerindeki katkı payları belirtilir. Katkı payları belirtilmemişse, katkı paylarının eşit olduğu kabul edilir.

- Buluş bildirimi TTO tarafından kayıt altına alınır ve bildirimin ulaştığı tarih, bildirimde bulunan kişi veya kişilere geciktirilmeksizin ve yazılı olarak bildirilir.

- TTO, buluş bildiriminde eksiklik tespit etmesi durumunda, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki ay içinde, buluş sahibine eksikliklerin giderilmesi için bildirimde bulunur. Aksi takdirde buluş bildiriminin usulüne uygun olarak yapıldığı kabul edilir.

- Buluş sahibi, tespit edilen eksiklikleri, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren bir ay içinde giderir. Aksi takdirde, buluş bildiriminin usulüne uygun yapılmadığı kabul edilir. Bu durumda buluş bildiriminin yeniden yapılması gerekir.

- Buluş bildirimleri kabul edildikten sonra, TTO’ nun yapacağı buluş hakkındaki ön bilgilendirme ile SMDK toplanır ve buluş ile ilgili Üniversitenin hak sahipliği veya buluş hakkından feragat etme konusunda tavsiye kararı verir ve Üniversite Yönetim Kuruluna gönderir.

- Üniversite Yönetim Kurulu buluş ile ilgili Üniversitenin hak sahipliği veya buluş hakkından feragat etme konusunda nihai kararı verir.

- Hak Sahipliği kararı verilen buluş için süreç TTO ve PATENT VEKİLİ tarafından yürütülür ve gerekli bilgilendirmeler süreç içerisinde buluş sahibine yapılır.